De vroege jaren van 'Ali-Muhammad

‘Alí-Muhammad

Shiraz

‘Alí-Muhammad - die vanaf 1844 bekend zal worden als de Báb - wordt op 20 oktober 1819 geboren in een familie van siyyids (afstammelingen van de Profeet Muhammad) en kooplieden in de Zuid-Iraanse stad Shiraz. Na het overlijden van zijn vader, Siyyid Muhammad-Rida, tijdens de cholera-epidemie van 1826, wordt hij opgevoed door zijn moeder, Fatima Bagum, en een van haar broers, Hájí Mïrzá Siyyid ‘Alí. Als kind bezoekt hij een locale Quran school en krijgt hij elementair onderwijs. Ook verwerft hij de noodzakelijke vaardigheden, zoals boekhouden, om mee te helpen in de handels-activiteiten van zijn moeders familie.

In 1835 verhuist ‘Alí-Muhammad naar de havenstad Bushihr aan de Perzische Golf, om daar zijn ooms te helpen in hun handelsonderneming: de import van katoenen en wollen stoffen, suiker, thee, peper, koffie, indigo, metalen en luxe goederen uit Engeland en Brits-Indië, en de export van graan, gedroogd fruit, kleurstoffen, ruwe zijde, tabak, tapijten en paarden naar plaatsen als Bombay (nu Mumbai), Batavia (nu Jakarta) en Zanzibar. Als jongeman valt ‘Alí-Muhammad op vanwege zijn betrouwbaarheid en ascetisme. Een collega in Bushihr herinnert zich: ‘… hij was erg zwijgzaam, en sprak nooit een woord tenzij dat noodzakelijk was. Hij beantwoordde zelfs onze vragen niet. Hij was voortdurend in gedachten verzonken, en bezig met het zeggen van zijn gebeden. Hij was een knappe man met een dunne baard, gehuld in schone kleding, een groene mantel en een zwarte tulband.’

In 1840 gaat ‘Alí-Muhammad (tegen de zin van zijn ooms) op pelgrimsreis naar Karbila in Irak. Hij blijft daar ongeveer een jaar, bezoekt veelvuldig de graftombe van Imam Husayn en is aanwezig bij enkele colleges van de Shaykhi leider Siyyid Kázim Rashti.

Na terugkeer in Shiraz trouwt hij in augustus 1842 met Khadíjih Bagum. Samen met haar en zijn moeder betrekt hij een eigen huis en hervat hij zijn handelsactiviteiten. Het paar krijgt een zoontje, maar dat overlijdt kort na zijn geboorte. Ook in Shiraz valt Alí-Muhammad op als een ascetisch levende mysticus. Hij krijgt de bijnaam ‘de Biddende Siyyid’, en er worden hem wonderen toegeschreven. Zijn nationale bekendheid als de Báb, de Poort naar God, zal weldra volgen.

‘Alí-Muhammad

Zicht op Shiraz

‘Alí-Muhammad

Geboortehuis van ‘Alí-Muhammad

‘Alí-Muhammad

Bushihr aan de Perzische Golf

‘Alí-Muhammad

De graftombe van Imam Husayn in Karbila

Bronnen — Abbas Amanat: Redurrection and Resurrection, the making of the Babi Movement in Iran, 1844-1850 - Ithaca 1989; Peter Smith: A Concise Encyclopedia of the Bahá’í Faith - Oxford 2000

Ga terug naar: Geschiedenis in vogelvlucht