Pelgrimsreis

Bahai Pelgrimsreis

Bahá’í-pelgrimshuis te Haifa

Uit een verklaring van de Bahá’í International Community over de pelgrimsreis

Vanouds ondernemen volgelingen van verschillende religies reizen naar bepaalde vereerde locaties die deel uitmaken van hun geestelijk erfgoed. Voor hen is zo’n pelgrimstocht een uitdrukking van hun toewijding en een tastbare weergave van de spirituele reis waaraan zij ooit zijn begonnen. Ook bahá’ís gaan op pelgrimsreis en elk jaar maken duizenden van hen van de gelegenheid gebruik om een hechte en duurzame band tot stand te brengen met het spirituele en bestuurlijke centrum van hun Geloof, gelegen in het gebied rond Haifa en Akka in wat tegenwoordig het noorden van Israël is.

Al gedurende de jaren van Bahá’u’lláh’s ballingschap voelden Zijn volgelingen in Perzië de behoefte om op reis te gaan - soms maandenlang en te voet - om Hem persoonlijk te kunnen ontmoeten. Na het overlijden van Bahá’u’lláh werd Zijn Grafkamer de plek waarnaar bahá’ís zich elke dag in gebed richten en die zij minstens één keer in hun leven proberen te bezoeken. Tegenwoordig bidden en mediteren bahá’í-pelgrims zowel in het Mausoleum van Bahá’u’lláh te Bahjí, in het Mausoleum van de Báb op de helling van de Karmel, als in de prachtige tuinen die hen omringen. Daarnaast putten zij inspiratie uit de tijd die zij doorbrengen op verschillende historische locaties die verband houden met de levens van Bahá’u’lláh, ‘Abdu’l-Bahá en Shoghi Effendi, evenals uit bezoeken aan de gebouwen die gewijd zijn aan het wereldwijde bestuursstelsel van de Bahá’í-geloof.

‘Heilige Plaatsen zijn ongetwijfeld centra van de uitstorting van Goddelijke genade’, schreef ‘Abdu’l-Bahá, ‘omdat bij het betreden van deze verlichte plaatsen die verbonden zijn met martelaren en heiligen, en door eerbied te betuigen, zowel stoffelijk als geestelijk, iemands hart met tederheid wordt geroerd.’

Een pelgrimsreis biedt bahá’ís uit zeer diverse culturen en landen de unieke gelegenheid om te genieten van kostbare momenten van spiritueel samenzijn. Pelgrims — door Shoghi Effendi ooit beschreven als het ‘levensbloed’ van het Bahá’í Wereld Centrum — brengen nieuws over hun activiteiten en nemen inspiratie en nieuwe inzichten mee terug. Na een kort maar intensief verblijf in het Heilige Land keren zij huiswaarts, gesterkt door de ervaring, opnieuw toegewijd aan dienstbaarheid aan de mensheid, en vol verlangen om met familie en vrienden de vreugde in hun hart te delen.

 

Bron — bahai.org: Pilgrimage (2018)

Bekijk naast Pelgrimsreis ook: Bahá’í Gebeden ; historische foto's van het Mausoleum van de Báb en Bahjí

Ga terug naar: Geschiedenis in vogelvlucht of Bahá’í visie